Gränslös räddningstjänst

Även om ålänningar gärna korsar gränser och ger sig ut i vida världen, både förr och idag, så är Åland fysiskt ett litet ö-samhälle. Fasta Åland är strax över 1000 kvadratkilometer , det tar strax under timmen att åka från Järsö-korsningen i söder till Dånö längst upp i nordväst.
Ändå envisas vi med att dela upp området i ännu mindre bitar. Vi har idag 16 kommuner och därmed 16 kommuner som ansvarar för att det finns en räddningstjänst i den egna kommunen. Det finns en heltidsbrandkår i Mariehamn och resten är uppbyggt med Frivilliga brandkårer, dessa består av personer som släpper allt vare sig det är annat jobb eller familjesammankomster och beger sig mot stationen när larmen kommer. De är alla vardagshjältar!
Vi har många hängivna och duktiga människor som vill ge sitt allra bästa till sina medmänniskor när olyckor är framme, oavsett om man har det som yrke eller som ett frivilligt kall.

Men, borde vi ha gränser när det gäller folks liv, hälsa eller egendom?
Borde inte Åland ha dessa frivilliga brandkårer samt heltidskåren i Mariehamn så att oavsett var larmet går på fasta Åland så åker alltid den som är närmast eller som snabbast kan vara på plats?
Det ska inte spela någon roll på vilken sida av Lemströms kanal som en olycka hänt utan närmsta kår blir alarmerad. Det ska inte spela någon roll om olyckan skett 200 meter in i Finströms kommun om Jomala FBK har kortaste eller snabbaste väg till platsen.

I Sverige avtalar fler och fler kommuner med varandra att man vid olyckor etcetera ska hjälpa och stötta varandra på alla sätt, det ska inte finnas några gränser.
Exempel från Räddningstjänsten i Östra Skaraborg, https://www.rtos.se/sv/Lagstiftning/Granslos-raddningstjanst/

För att kunna erbjuda invånarna snabbast möjlig hjälp vid en olycka har larmplaner inom förbundet anpassats så den räddningsstyrka eller det räddningsvärn som bedöms vara snabbast på plats alltid larmas oavsett tidigare kommungränser.
Med angränsande räddningstjänster inom och utom länet har träffats motsvarande överenskommelser innebärande att den enhet som bedöms vara snabbast på plats alltid larmas. Avtalen är ömsesidiga innebärande att Räddningstjänsten Östra Skaraborg lämnar hjälp till andra organisationer om våra styrkor bedöms vara först på plats.

Avtalen är tecknade så att den räddningstjänstorganisation som erhåller hjälp från annan erlägger ersättning till den som lämnar hjälp motsvarande de faktiska kostnaderna.

 

Vi behöver få bort gränserna på Åland och få till samarbeten som ser till ålänningarnas bästa, för att alla ska få hjälp så snabbt som det bara är möjligt.
Bort med revirpinkeri samt stuprörstänk och se istället hur vi kan förbättra Åland som helhet.
Jag hoppas och tror att en Räddningsmyndighet på Åland kan vara startskottet till att sudda ut dessa gränser och att vi snart kan se en gränslös utalarmering på fasta Åland, men våra kommuner borde ligga i framkant och ordna avtal med sina grannkommuner redan idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s