Räddningsmyndigheten Åland

Det skrivs en hel del om det som är tänkt att bli en gemensam Räddningsmyndighet på Åland. Man får läsa om ”storbråk”, meningsskillnader och att ena parten inte kör med öppna kort med mera.

Nu verkar allt hänga på var myndigheten ska husera någonstans.
Man får intrycket i artiklar och skriverier att Mariehamns stad tänker sig att någon gång, så snart de kan få till det, så ska myndigheten ligga i Räddningsverkets lokaler. RÅL:s medlemskommuner däremot vill att myndigheten ska ligga, tja varsomhelst, förutom i Räddningsverkets lokaler.

Hur svårt är det egentligen att släppa lite på all prestige som verkar förekomma både här och där och helt enkelt bara göra allt för att komma överens, nu när man äntligen har fått alla andra frågor i hamn?
Jag kan inte se någon anledning varför man absolut vill ha Räddningsmyndigheten i samma hus som MRV, det ena är en administrativ myndighet det andra är en operativ myndighet. De ska självklart samarbeta men man behöver inte sitta i knät på varandra för att klara av det, det finns postgång, email, chattar, telefoner och till och med några faxar som ännu lever för överföring av beslut, direktiv och vad man nu mer kan tänkas besluta om på Räddningsmyndigheten.

Så få det här i hamn nu och se till att den administrativa myndigheten får sina kontor på en bättre lämpad plats än inklämd mitt i en operativ avdelning.

Inom 112 och blåljusmyndigheter så säger man alltid att det finns inte rum för stora egon eller revirpinkeri, man har valt jobbet för att hjälpa sina medmänniskor.
Så släpp sargen nu och se till att få ett slut på trätandet som pågått i många år och kompromissa där det behövs så att vi kan få till en Räddningsmyndighet för hela Åland, för Åland behöver en myndighet som kan fatta övergripande beslut så att vi får en enhetlig verksamhet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s