Mental ohälsa

I veckan nu kom folkhälsorapporten för Åland ut.

Till viss del var den positiv, dödsfall på grund av cancer minskar, användandet av mediciner mot kolesterol samt högt blodtryck minskar.

Men mental ohälsa bland yngre ökar.
Så vart vänder man om man mår psykiskt dåligt?

Nedan följer den informationen som ÅHS anger på sin hemsida.
Har man fyllt 18 år så finns följande:
För att få hjälp av Mottagningen för mental hälsa http://www.ahs.ax/standard.con?iPage=178&m=230, där man handhar lättare besvär som lätta depressioner, stress-utmattningsproblem, sömnsvårigheter och livskriser, så behöver man få en remiss från Hälsocentralen eller en hälsovårdare. På mottagningen för mental hälsa arbetar två psykiatriska sjukskötare samt en läkare på deltid. För närvarande arbetar ingen psykolog på mottagningen p.g.a. föräldraledighet. Telefontid finns under 30 minuter måndag, tisdag, torsdag och fredag.
Det finns ingen information om hur lång kötid det är för att få komma till Mottagningen för mental hälsa på ÅHS hemsida. Mottagningen faller under primärvården.

Sen finns Vuxenpsykiatriska mottagningen http://www.ahs.ax/standard.con?iPage=58&m=179som räknas som specialistvård, även där vill de helst att man kommer med en remiss men man kan även ta direktkontakt vid behov. De har telefontid mån-fre 9.00-12.00. Känner man att man inte kan vänta till de tiderna för kontakt så finns ett nummer man kan ringa övrig tid för akut kontakt, telefon: 018-535 100
Vuxenpsykiatriska mottagningen har idag annars en väntetid på 2 veckor från det att en remiss skrivs (om läget inte anses akut då kan tiden förkortas)

Om man inte fyllt 18 år så kan man få hjälp hos BUP http://www.ahs.ax/standard.con?iPage=241&iLan=1, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen om man fått en remiss. Remissen kan man få via läkare, skolhälsovårdare, psykologer, kuratorer eller socialarbetare. BUP har rådgivning över telefon måndag, tisdag, torsdag och fredag mellan 10.00-11.00.
Kötiden idag för att få tid till BUP via remiss är 3 veckor.
Skulle ärendet vara av mer akut karaktär så kan man ringa samma nummer som för vuxna.

Det finns även flera andra aktörer som erbjuder stöd, hjälp eller bara någon att prata med.
Rädda barnen har en folder där det finns flera kontaktuppgifter för unga
http://raddabarnen.ax/application/files/4515/3431/9893/Behover_du_eller_din_kompis_hjalp.pdf
Intresseföreningen för psykisk hälsa-Reseda, dit kan man vända sig för stöd
http://www.handicampen.ax/reseda/
-Man kan även ringa jourhavande Medmänniska i Sverige +46 8 702 16 80 Öppet: dagligen kl. 21.00 – 06.00 svensk tid. De är någon att prata med när man behöver prata av sig och att någon lyssnar.
Svenska kyrkan har både en telefonjour samt en chattjänst där man kan få prata med någon som lyssnar och kan ge stöd.
https://www.svenskakyrkan.se/kyrkans-sos
Mind för psykisk hälsa i Sverige har även de en chattjänst https://chat.mind.se/ den är öppen 06-24 deras kapacitet beror dock på om de har frivilliga samt hur många som är i kontakt med dem så ibland är chatten tillfälligt stängd.
SPES suicidprevention och efterlevande stöd har dagligen jour mellan 19:00-22:00 svensk tid på telefon +46 8 34 58 73
SHEDO självskadebeteende, ätstörningar och andra självdestruktiva beteenden. De har en chatt där man kan prata med någon Chatten har öppet måndag, tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 20-22. De finns också på jour@shedo.se
https://sjalvskadechatten.shedo.se/

Det låter ju som om det finns alla möjligheter att få kontakt både som vuxen och ungdom. Då undrar jag hur det kommer sig att så många mår dåligt om hjälp finns tillgänglig?
Är det för att det fortfarande känns tabu att tala om mental hälsa?
Eller är möjligheten till vårdkontakt bra i skrift men fungerar inte fullt ut i verkligheten?
Går man och bryter benet så finns hjälpen dygnet runt, men om själen är bruten så väljer många att hellre vänta eller inte prata om det, än att söka vård. Men den dagen då man väl tar steget att söka vård så måste vården finnas där.
Vi måste nog alla också bli bättre på att se och känna igen tecken på att någon mår dåligt, samt vara öppna att prata om både sitt egna mående som andras. Våga ta ett steg till, inte bara nöja sig med svaret ”bara bra” när man frågar hur någon mår. Bli mer engagerade i våra medmänniskor.
Så hur mår du idag? Hur mår du egentligen idag?

Själv mår jag nog relativt bra ändå, men jag är orolig då jag bara har ett vikariat idag och jag är inte hundra procent säker på att få fortsätta min tjänst efter sista september och då jag lyckades strula till det med facket så kan jag inte stämpla utifall jag blir arbetslös, så det är ett stort orosmoln som hänger över mig för tillfället.


En reaktion till “Mental ohälsa

  1. Som förälder till två tonåringar kommer man då och då in på ämnet psykiskt illamående och jag tycker mig ha märkt att det finns tabustämplar och en viss skepsis, speciellt bland barn i låg- och mellanstadieåldern, gentemot ”psykologer” som åtminstone mina barn haft som yrkesbenämning på all personal som jobbar inom vården men som inte fixar benbrott och halsont. Måste man som åttaåring till psykolog är man lite knäpp, efterbliven, allmänt tokig eller bara annorlunda och för det måste man få starka mediciner, sprutor, elchocker och kanske låsas in.
    Jo, lite så tänkte mina barn, som så klart nu har en mognare attityd och en större insikt, men fortfarande finns en tveksamhet kvar. ”Vad hjälper det att berätta om sin problem för en människa som ändå bara sitter där och säger mmm…oj…men usch då…men du ska se att det nog blir bättre om 40 år…”
    Ändå vill jag bestämt säga att de yrkesmänniskor vi och barnen träffat, allt från skolkuratorer, skolhälsovårdare, BUP till psykologer varit fantastiskt jordnära och stöttande utan minsta spruta uppstickande ur bröstfickan.
    Ett faktum som vi dock aldrig kommer ifrån är att en själ som gått sönder inte går att fixa med en röntgenbild, lite reponering och ett gipspaket i några veckor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s