Vem ska hjälpa?

Många äldre vill bo hemma så länge som möjligt och många klarar det alldeles utmärkt på egen hand, utan hjälp av hemtjänst. Men vem kommer och hjälper till om man inte har hemtjänst eller trygghetslarm?

Vad händer den dagen då de råkar hamna på golvet utan att göra sig illa men inte kan klara av att ta sig upp på egen hand? Enligt statistiken så kommer var 3:e person över 65 år som bor i eget boende råka ut för ett fall, vanligast är även att det händer just i hemmet.

Idag finns det några enstaka kommuner på Åland som kan erbjuda lyfthjälp till sina innevånare utan några andra krav än att personen som behöver hjälp befinner sig i aktuell kommun. Vissa andra kommuner erbjuder lyfthjälp till de som redan är klienter inom hemtjänsten. Sen har vi majoriteten av alla kommuner som inte erbjuder någon sådan hjälp alls till sina innevånare.
Kommer dessa innevånare då att bli kvar på golvet på grund av att de befinner sig i någon av de två senare kommunerna? Självklart inte, de får nog hjälp och dessutom så slipper kommunen betala notan samt slippa ha en beredskap för sina innevånare. De flesta kommuner verkar ignorera att befolkningen blir allt äldre och att man gärna vill klara sig själva i vardagen in i det längsta, oftast skaffas inte trygghetslarm förrän man fallit den där första gången och inte klarar sig upp.

Det händer fallolyckor i stort sett varje dag på Åland, vissa med skador till följd och då skickas självklart en ambulans för vård och transport till sjukhuset, men vems är ansvaret att se till att hjälpa dessa människor upp om de inte skadat sig? Enligt lag är det kommunen som ansvarar för att den sociala servicen fungerar och att deras innevånare får den hjälp i hemmet som behövs. Vi har 16 kommuner på Åland idag och det finns just nu 6 olika varianter av lyfthjälp i olika kommuner, sen har vi 7 kommuner som inte har någon lyfthjälp alls i kommunal regi.
Tänk om alla här på Åland skulle få samma hjälp oberoende om vilken sida av en kommungräns man råkar bo på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s